Snáď druhé najčastejšie skloňované slovo v uplynulom roku, slovo, ktoré v súčasnej pandémii koronavírusu naberá úplne nový rozmer – imunita.

Spoločnosť čoraz viac zaujímajú relevantné a overené informácie o posilňovaní imunitného systému, ktorý by ich organizmus ochránil pred rôznymi infekciami vrátane SARS-CoV-2. Zatiaľ čo mladší ľudia sú na tom relatívne lepšie, s pribúdajúcim vekom dochádza k starnutiu imunitného systému, kvôli čomu sú starší občania náchylnejší nielen na infekciu, ale horšie znášajú aj jej priebeh.

Bez toho, aby sme sa pozerali na vek – vieme niečo urobiť pre náš imunitný systém? Aké máme možnosti?

V zime náš imunitný systém reaguje ako besný pes

Zimné obdobie so sebou už akosi prirodzene prináša zvýšený počet infekcií a ochorení. Sezónnosť je v prírode normálna a reagujú na ňu aj naše gény – niektoré sú aktívne v lete, iné v zime. Sezónne zmeny sa týkajú nielen veľkého množstva metabolických enzýmov, ale na striedanie ročných období reaguje aj náš imunitný systém. Vedci zistili, že na sezónnych zmenách sa podieľa až 147 našich génov, pričom imunitný systém sa v zime chová viac prozápalovo. Kým v lete má tendenciu mnohé patogény (baktérie a vírusy) tolerovať a prehliadať, v zime reaguje ako besný pes.

Počas európskej zimy je prah podnetu potrebný na spustenie imunitnej odpovede nižší ako v lete. Je to normálne, príroda to tak zariadila, aby sme sa vedeli popasovať s vyšším výskytom najmä rôznych vírusov. Inými slovami povedané, náš imunitný systém je vybudený a reaguje rýchlejšie a agresívnejšie, čo však okrem rýchlejšieho nástupu obrany proti votrelcom súčasne zhoršuje aj priebeh mnohých chronických chorôb. Čo to znamená v praxi? V zime by sme si mali dávať väčší pozor na svoje zdravie, menej sa preťažovať, menej si „nakladať“ aj pri športových aktivitách a viac oddychovať a dôslednejšie regenerovať.

Osvedčený imunitný „booster“

V prvom rade musíme povedať, že sa nebudeme vyjadrovať k liekom, ktoré majú k dispozícii imunológovia, tie sú totiž určené pre liečbu závažnejších porúch imunitného systému.

Naša pozornosť sa upriami na prírodné zdroje, ktoré vieme v podobe plodov, surovín, jedál alebo výživových doplnkov pravidelne užívať. Jednotlivé produkty si usporiadame podľa váhy dôkazov na overené, potenciálne nápomocné a neoverené a poradíme vám ich odporúčané dávkovanie, aby ste z ochrany vlastnej imunity vyťažili maximum.

Overené zložky, ktoré podporujú imunitný systém

Vitamín D

Jeho nedostatok najmä v zimných mesiacoch je už notoricky známy a športovci nie sú výnimkou. Ani outdoorové tréningy v našej zemepisnej šírke nijako nepomôžu, lebo vzhľadom k orientácii Zeme k Slnku sa k nám cez atmosféru od októbra do apríla nedostanú žiadne vhodné UV-B lúče, ktoré v koži zabezpečujú tvorbu „déčka“. K hladinám vitamínu D, ktoré sú prospešné pre imunitný systém a pre chorobnosť, sa v zime a na jar nedopracujeme ani stravou a ani slnkom. Jediná možnosť je presťahovať sa na teplejší a slnečnejší juh alebo pravidelná suplementácia, pretože to, čo sme postupne naakumulovali v lete, sa za pár mesiacov minulo.

Optimálne hodnoty cirkulujúceho 25-hydroxy vitamínu D v krvi sú pravdepodobne vyššie ako 75 nmol/l, keďže jedinci s takýmito hladinami vitamínu D v krvi sa vyznačovali výrazne nižším výskytom infekcií horných dýchacích ciest ako tí, čo mali odporúčanú hladinu (okolo 50 nmol/l). V zime predstavujú hodnoty „déčka“ u väčšiny populácie menej ako 30 nmol/l.

Vedeli ste? Pri samotnom úraze či operácii sa spotrebuje polovica dostupného vitamínu D.

Vitamín C

Je známe (a klinické štúdie to potvrdili), že vitamín C pôsobí preventívne voči najbežnejšiemu ochoreniu horných dýchacích ciest – prechladnutiu. Zároveň skracuje trvanie a znižuje závažnosť ochorení horných dýchacích ciest. Ak už však ochorenie prepukne, potom vám nepomôže ani za lopatu „céčka“.

Vedeli ste? Do 200 mg vitamínu C absorbujeme z čreva 100 % dávky, po podaní 500 mg už len 75 % a pri podávaní 1000 mg (čo je dnes celkom bežné) prijmeme do tela menej ako 50 % vitamínu! To znamená, že nadbytok podaného vitamínu C odchádza z tela v prvom rade stolicou a močom. „Prírodné céčko“ ako i iné vitamíny sú v niektorých prípadoch lepšie využiteľné z prirodzených potravín, avšak v organizme napokon fungujú rovnako ako vitamíny z tablety či kapsuly – tie však v žiadnom prípade nemôžu byť považované za prírodné, ani keby sa pôvodne izolovali z ovocia, lebo ich neprijímame s ostatnými prirodzenými zložkami, s ktorými sa v rastline nachádzali.

Náš tip: Radšej 2-krát denne 500 mg v tablete (s riadeným uvoľňovaním) a čerstvé ovocie k tomu!

Probiotiká

Stále nedoceneným prirodzeným imunomodulačným nástrojom sú práve probiotiká. Okrem toho, že ovplyvňujú našu imunitu na úrovni celého organizmu, sú schopné pôsobiť na mnohé procesy vrodenej ako aj získanej imunity.

Nedávno vykonaná veľká analýza užívania probiotík medzi rôznymi skupinami bežných ľudí dokázala nižšiu incidenciu infekcií horných dýchacích ciest, skrátenie trvania ochorenia a chorí vymeškali menej dní v škôlke, škole alebo v práci. Napriek tomu, že zatiaľ je štúdií stále málo a je potrebné sa sústrediť na konkrétne kmene, podobný účinok sa predpokladá aj u aktívnych športovcov.

Vedeli ste? Účinok jednotlivých probiotík závisí od vlastností konkrétneho kmeňa/kmeňov, ktoré sa v preparáte nachádzajú – tie rozoznáte podľa čísla alebo skratky za druhovým menom (napr. Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12® alebo Lactobacillus rhamnosus LGG®). Je ideálne, ak je daný kmeň originálom (poznáte podľa registračnej známky ® alebo ).

Odporúčanie: Podľa existujúcich štúdií sa ako najvýhodnejšia javí pravidelná a dlhodobá konzumácia probiotík. Ak vám to tréningová záťaž umožňuje, nezabúdajte ani na naše prirodzené probiotické potraviny –  najmä na salašnícku bryndzu zo 100 %-ho ovčieho syra. To je povolený, 100  %-ný slovenský doping. A ak si dáte aj žinčicu… to bude iný beh!

Zinok

Zinok je po železe najviac zastúpeným mikroelementom v našom tele – dospelý človek ho má asi 2-3 gramy. Jeho mnohé funkcie sa priamo týkajú aj imunitného systému. Zinok má aj dokázateľný účinok proti vírusom. Ovplyvňuje prechod vírusov do buniek, ako aj ich replikáciu v bunkách. Suplementácia zinkom skrátila prítomnosť symptómov nádchy, avšak podávanie by sa malo začať už počas prvých 24 hodín od prvotných príznakov ochorenia.

Odporúčaná suplementácia: 10 mg denne. Veľká časť populácie, vrátane športovcov, trpí jeho nedostatkom (sérové hladiny < 70 μg/dl). Spomedzi športovcov sa to týka hlavne vytrvalcov.

K jeho nedostatku dochádza úplne bežne napriek tomu, že sa v značnom množstve nachádza v mnohých potravinách. Najvyššie koncentrácie sa našli v ustriciach (>17 mg/100 g), v kraboch a langustách (6 mg/100 g). Pri pohľade do našej komory sa dostatok zinku nachádza v hovädzom mäse, v divine alebo v ich vnútornostiach (4 mg/100 g). Dostatok je aj v strukovinách a v obilninách (2-4 mg/100g).

Vedeli ste? Ak napríklad konzumujete surové ovsené vločky v mlieku alebo v jogurte, do tela nedostanete nielen zinok, ale ani vápnik. Vďaka dostatku vápnika (z mlieka alebo z jogurtu) vzniká najnerozpustnejšia vápenato-zinočnatá fytátová soľ (ktorá v organizme vytvára nerozpustné soli). Jediným riešením je dokonalé uvarenie, ktoré rozkladá fytáty.

Potenciálnu pomoc imunitnému systému prinesú zložky:

Betaglukán

β-glukány sú nestráviteľné polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v obilných zrnách, hubách, riasach, či kvasinkách. β-glukány obilných zŕn (bohatý je najmä jačmeň a ovos) fungujú ako prebiotiká – sú cennou potravou pre náš mikrobióm hrubého čreva, hlavne pre bifidobaktérie.

Imunitu ovplyvňujú jedine tie z húb a kvasiniek. Pri pravidelnej konzumácii týchto β-glukánov dochádza aj k zvýšeniu imunity voči bakteriálnym, vírusovým a kvasinkovým infekciám a k stimulácii buniek imunitného systému – cytotoxických T-lymfocytov a NK buniek (prirodzené zabíjače, angl. natural killers).

Kolostrum

Antibakteriálne, protizápalové a protivírusové vlastnosti vykazuje bovinné kolostrum. Niekoľko štúdií potvrdilo mierne zníženie výskytu infekcií horných dýchacích ciest po mesačnej suplementácii kolostrom aj u atlétov. Avšak jeho vplyv na trvanie vzniknutého ochorenia bol veľmi malý.

Viac o produkte ArkoDEFENSES:

Imunitný tréning 

Pravidelnou konzumáciou týchto zložiek dokážeme svoju imunitu efektívne trénovať tak, aby pri napadnutí vírusom dokázala reagovať promptnejšie a efektívnejšie. ArkoDEFENSES je jedinečný komplexný výživový doplnok s obsahom vitamínu D, zinku, betaglukánu, kolostra, baktérii mliečneho kvasenia a selénu. Vďaka obsahu týchto aktívnych zložiek stačí ArkoDEFENSES užívať 7 dní pre účinnosť počas celého mesiaca.